Ångbrännerier i Sundbohärad 1873

Varm tack till Arne Lindmark, som givit oss kopia av:

Beskrifning till kartan över Sundbo härad upprättad i
Rikets ekonomiska kartverk 1873.

Ur detta innehållsrika dokument har vi hämtat uppgifter om Ångbrännerier i Sundbo härad  1873.

Hembrännerier för så kallad husbehovsbränning av brännvin var under 1700-talet tidvis tillåten, tidvis förbjuden. Under 1800-talet tillkom ångbrännerier.

  • Kan någon av våra läsare ge upplysning om vad ett ångbränneri var, tekniskt sett?
  • När uppfanns ångbrännerier?
  • När och var kom det första ångbränneriet till våra trakter?
  • När lades det sista ner?
  • Vad krävdes för att fä bedriva sådan verksamhet?
  • Hur stor var årsproduktionen?
  • Hur mycket betydde det för en gårds ekonomi att ha ett ångbränneri?
  • Till vem sålde man det färdiga brännvinet?
  • Är det sant, som ryktet säger, att Snavlundaproduktionen söps upp i Filipstad?
  • Känner någon till ytterligare något bränneri i häradet?

Du, som vet svaret på en eller flera av dessa frågor, kontakta gärna Einar Lyth lyth@telia.com eller 0583-40085.
Enligt Beskrifning till kartan över Sundbo härad 1873 fanns i häradet följande  ångbrännerier:

Askersunds socken

Endast ett ångbränneri. Detta fanns i Läggesta.

Hammars socken

Två ångbrännerier.
Ett på en av de fem gårdarna i Hammars by.
Ett på Rå Gästgivargård.

Snavlunda socken

Inte mindre än sex ångbrännerier                                   

  • Ett i Norra Torpa
  • Ett i Tycke
  • Tre i Svinnersta by
  • Ett i Snavlunda by
  • Har det möjligen funnits ännu fler brännerier  Snavlunda socken? På Tjälvesta? På Fågelsby?

Av Sundbo härads nio ångbrännerier år 1873 låg sålunda inte mindre än sex(!) i Snavlunda, häradets minsta socken! Varför?

En kulle mellan Björstorp och Venstorp, kallas ännu Brännerikullen. Finns andra ortnamn som påminner om detta? Bengt Willén tror att Läggesta bränneri legat i backen ner mot Gårdsjön. Var de eldfarliga? Krävde de mängder av vatten?

En första koll med Nordisk Familjebok 2:a upplaga band 4  sp 430 ger upplysningen att från början av 1870-talet har högtrycksapparater  börjat införas i vilken potatisen utsätts för överhettad vattenånga, främst Henze-kokaren konstruerad 1873, ”som numera knappt saknas i något bränneri.” ”Vid normal potatis är hela operationen avslutad på 70-75 minuter.”

Frågan inställer sig: Låg lilla Snavlunda månne i framkant när det gällde ny bränneriteknik? Eller fanns det äldre ångbränneriapparater än dem som kom 1870-73? Vem i socknen var den förste? Vem var den siste?

Vi, som har ägnat oss åt ångbrännerier under en arbetskväll i april 2010 i Snavlundagruppen inom Sundboprojektet, är: Benny Gadde, Einar Lyth och Lena Malmrot.